BejelentésKöszöntjük oldalunkon!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Tisztelt Látogató!


Alábbiakban rövid ismertetőt olvashat sípályánk történetéről, a teljesség igény nélkül ...Településünk sísportjának története az 1960-as évekre nyúlik vissza. Ebben az időben 210cm-es ma már hatalmasnak számító hagyományos lécekkel járták be az akkor is jelentősnek számító börzsönyi síterepeket:


*Török-mező-Nagylesikló


*Nagy-Hideg Hegy


*Bazsó- föld


1956-ban Pálmai Béla a Magyar Sí Szövetség főtitkáránál: Szakály Sándornál, bejelenti a Zebegényi bányász megalakulását. így már a Zebegényi fiatalok hivatalosan is részt vehettek a járási, megyei és országos versenyeken.


*A Zebegényi Bányász alapítói, tagjai és barátai: Wetzl Ferenc, Pozsonyi István, Juhász Albert, Pálmai Béla, Kocsis József, Fodor László, Bánkúti Károly, Juhász Ferenc, Pejker Gyula, Laky Zoltán, Kecskeméti Géza (a későbbi magyar síliftek tervezője) Dr. Magyari Artúr(az Új-Zélandi Sí versenysport megalapozója) Eredményeik: 1956- Járási síbajnokság- az első 5 helyen zebegenyi fiatalok végeztek. Nagy –Hideg –Hegyi versenyeken :1,2,3, helyek: Juhász Ferenc Kocsis László Laky Zoltán 1963-Országos Síbajnokság- Kocsis József és Juhász Ferenc az első 10-ben végeztek. 1970 Körül a Zebegényi Bányász feloszlott, Juhász Ferenc a Budapest Honvédban folytatta pályafutását, és már az első évben északi összetettben (sífutás, ugrás) Magyar Bajnokságot nyert.


*A Zebegényi Sport Egyesület Sí szakosztálya 1989-óta van jelen településünkön. Ferenczi Ferenc bányamérnök az Ásvány bánya (most Mészkő Kft) támogatásával a bánya melletti hegyoldalon egy húzóliftet építtetett, mely megalapozta a település és a régió sísportjának jövőjét. A Zebegényi Bányász tagjai a volt Bazsó földön építettek egy 30m-es ugrásra alkalmas sí sáncot, melyet az országban egyedül álló módon, nyáron is használni lehetett. A tűlevéllel borított pálya vonzotta a kíváncsi sportolókat.


Pár év elteltével a Bánya megépítette az erdőszélig tartó korongos húzóliftet. Ez a lift már alkalmas volt nagyobb tömegek kiszolgálására, és a pálya fekvése a Budapesti sízőket is ide vonzotta. A liftet ekkor Valcz Zoltán és Pálmai Béla üzemeltette. Budapesten közben megszületett egy döntés, miszerint a Szabadság hegyen le kell bontani a korongos húzóliftet és a Harangvölgyből kell kiépíteni egy libegőt.


Így az ottani húzólift hajtóműve Béla bácsi közreműködésével Zebegénybe kerülhetett. Ebben az időben került Zebegénybe a Szabadsághegyi hóágyú is, melynek szállításáról Faludy Károly gondoskodott, az üzemeltetéséhez szükséges csövet Sántha József vásárolta meg,és Polgár László segítségével a szánkópályától jobbra korcsolyapálya létesült, melyre a fóliatakarót a 12. kerületi önkormányzat vásárolta meg.


A földmunkákban Wetzl Péter vállalkozó  segített, kinek neve 2010 őszén ismét feltűnt a médiában. A 15 éve hivatásos, minősített síoktató, magashegyi túrasíző tapasztalattal, sí alpinista versenyzői múlttal rendelkezik, saját olaszországi síiskolájában gyermek és felnőtt oktatást végez kezdő és haladó szinten, idén pedig csatlakozott a „Magyarok a világ nyolcezresein” nevű expedícióhoz. *


 


A Zebegényi Sport Egyesület Sí szakosztályának tagjai helyi fiatalok, akik önkéntes munkájukkal segítették, és segítik a mai napig a pálya gondozását, karbantartását.


A Szakosztály vezetői: 1989-2009 Pálmai Béla 2009- Pálmai András Jelenlegi és örökös tagjai:


1.Bertényi Balázs 2. Zoller Ágnes 3.Szabó László 4.Szikriszt Miklós 5.Ábrahám Géza 6.Zoller László 7. Niedermüller Gábor 8.Valcz Zoltán 9.Varagya Péter 10.Karoliny Lajos 11.Karoliny Panka 12.Varagya Máté 13.Fieszl András 14.Fieszl Csaba 15.Fieszl Zoltán 16.Hegedűs Sándor 17.Pálmai András 18.Pálmai Béla 19.Zoltai...20. Hutter Ildikó ...


2004-ben halálos baleset történt a pályán, az MTI így tudósított: „Végzetes szánkóbaleset Zebegényben” Két 13 éves fiú egy talált trabant -motorháztetőn csúszott le szombaton késő délután a már bezárt zebegényi sípályán, amikor kisodródtak, és egyikük nekiütközött a sífelvonó oszlopának, és a helyszínen szörnyethalt-mondta a váci rendőrkapitányság sajtóreferense. Kissné Varga Tünde százados hozzátette: a másik fiú szerencséje az volt, hogy még az ütközés előtt leesett a motorháztetőről. A váci rendőrkapitányság büntetőjogi eljárást indított a 13 éves dunakeszi lakos halála ügyében. A két tizenéves fiút egyikük édesapja és annak egy ismerőse kísérte a sípályához, ahol magukra hagyták őket, -közölte a sajtóreferens.”A pálya üzemeltetője ekkor még a Zebegényi Sport Egyesület Sí szakosztálya volt. Mivel a baleset a nyitvatartási időn kívül,szülői felelőtlenségből történt,az üzemeltető ellen nem indítottak eljárást.


2007-től a Zebegényi Sípálya üzemeltetését a Mészkő KFT nevében Darázs Mária vette át, aki évek óta támogatta és segíti a sípálya működését. Az üzemeltető váltás után a 2009/2010-es szezonban a sípálya 2 hétig tartott nyitva próbaüzemben. A következő adatokkal: Két hét alatt 400 látogató síelt pályánkon.


A 2010/2011-es szezont reményeink szerint –ha az időjárás engedi, korábban megkezdhetjük, a karbantartási munkákat a Sí szakosztály és a Mészkő KFT dolgozói együtt végezték el.


Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a támogatást, segítséget, fizikai munkát, alapanyagot, finanszírozást, médiatámogatást, terjesztést, bíztató szavakat mindazoknak, akik hozzájárultak a sípálya jelenlegi állapotának elősegítéséhez. És köszönetet mondok mindazoknak, akiktől „megörököltük”-a Zebegényi Bányász tagjainak! Kívánom, hogy további közös munkánkban mindannyian örömünket leljük, -és sok,télisportokat kedvelő ember társaságában - számos hóban gazdag sí napot és éjszakát tölthessünk síeléssel,csúszkálással, karcolással, ugrással, korcsolyázással a Zebegényi pályán. Hutter Ildikó   2010.01.01


Kérjük bármilyen információval, emlékképpel, történettel , fotóval rendelkezik a sípályával , annak múltjával kapcsolatban, és módjában áll, küldje el nekünk a következő címre:


havasvolgyzebegeny@gmail.com


-hogy mi is bővíthessük tudásunk, és megoszthassuk másokkal is ezeket a történeteket.


 


Segítségüket köszönjük:                       Havas-völgy Zebegény csapata


 


 


 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!